Polterabend (8.7.2011)

Jag tyckte att det började på dags att skriva om vad som hände kvällen före vårt bröllop för lite över ett år sedan. Det var nämligen någonting som jag inte alls hade väntat mig. Och nu när jag en gång berättar om kvällen så tycker jag att vi lika gärna kan ta hela dagen ända från början.
 
 
Vi började dagen med att bege oss till Sandviksvillan där vi ställde i ordning alltihopa. Bord skulle dukas, stolsöverdragen skulle fixas, blommorna skulle sättas i vaser, ballonger skulle blåsas, toalettkorgarna skulle fyllas med nödvändigheter osv. osv.... Som tur behövde vi inte göra allting själva. Hjälp hade vi av Philipps bestmän, min bridesmaid Jessica, Philipps moster + man och våra föräldrar. Det gick egentligen ganska snabbt då vi var så många.
 

Mellan varven blev jag tvungen att åka ut till Rimal (?) någonstans och hämta min bröllopsklänning som det hade gjorts en sista-minuten-ändring på, och så hade vi också övning i kyrkan. Men klart blev det nog ändå till sist fastän det kändes som om tiden inte alls skulle räcka till.


När vi var klara spikade vi upp våra vägskyltar i sista minuten. Förresten så hittade vi alla skyltar förutom en när vi åkte runt och plockade upp dem nästa dag. Jag undrar vem som stal den sista... Det var faktiskt just den som spikas upp på bilden nedan som inte återfanns.Någonstans mellan varven hade jag väl också hunnit checka in på Astor. Jag hade nämligen en rum bokat där eftersom jag inte ville sova med Philipp natten före bröllopet.


Så kom kvällen, och vi hade ordnat grillfest hos mamma för de långväga gästerna och för våra vänner. Vi åt och drack och hade det trevligt. Svärmor (jag antar att det var hon) hade dekorerat buskar och dörrar med fina dekorationer. Mellan varven tränade vi pardans på gräsmattan. Jag måste säga att detta var den mest lyckade grillfesten som jag någonsin har varit på. Jag hade så roligt och jag hoppas att alla gäster också hade det bra.

 
Nåja, men vad hände sedan? Jag och Philipp var redan påväg att åka iväg till var sitt håll då vi plötsligt hörde en jättestor smäll. Oj, var det någon som hade tappat en tallrik? Men så fortsatte smällarna. Bang, bang, bang. Jag hade ingen aning om vad som pågick.Det visade sig vara en tysk bröllopstradition som hade satts igång. Polterabend. Man krossar gammalt porslin för att bringa lycka åt brudparet. Och sedan är det bröllopsparet som får städa upp.Först var det faktiskt ganska kul, men när vi hade hållit på i vad som kändes som timmar så var det liksom inte så roligt längre. Jag ville ju åka till hotellet för min skönhetssömn, men jag vill ändå inte lämna en endaste skärva på marken eftersom Elmeri ju springer omkring på mammas gård. Men någongång blev vi faktiskt klara!Efteråt har vi fått höra att traditionen nog är mycket värre i Tyskland. Där hade de stjälpt ut alla skärvor igen och igen hela natten lång ungefär. Men det var ju tur att dom ändå var ganska snälla med oss. Och det var verkligen inget som jag hade förväntat mig att skulle hända. Speciellt om inte annat.Och till slut fick jag ju åka till Astor och njuta av mitt rum med bubbelpool. Jag minns att jag nog bloggade precis innan jag skulle somna. Och om jag minns rätt så sov jag faktiskt ganska bra den natten. Trots att rummet var varmt och nervositeten hög.

 
Nå nu vet ni också vad som hände kvällen innan jag blev Mrs. Holtkamp. Resten av bröllopshelgen finns ju dokumenterad under kategorin Bröllop här på bloggen.

Sara.
Publicerat i Bröllop
Taggar: Bröllop
#1 / / Michaela:

Åh vilket intressant blogginlägg, jättekul läsning det där. Alltså huhhu vilken tradition! ;) KRAM

Svar: Jo, den är nog lite speciell allt :P
Sara

#2 / / Christina:

Vilken rolig tradition. :D

Svar: Jo, fast väldigt speciellt nog :)
Sara

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar