Vindsrenovering: Fönstermontering

Det börjar verkligen vara på tiden för nästa renoveringsinlägg. Vi har ju flyttat upp till den färdiga övervåningen för ganska länge sedan. Men eftersom bloggen har legat lite i dvala det senaste halvåret så har jag ju lämnat ganska långt efter med an massa olika saker här på bloggen. Inte bara renoveringen. Det senaste halvåret har verkligen varit helt crazy, jag har haft så mycket jobb att det liksom har stått ut ur öronen, och det har inte känns helt rätt att sitta och redigera privata bilder då kunderna väntar på sina jobb. Bloggen är ju ett fritidsintresse, och jag vet att det är sjukt dumt för välbefinnandet att prioritera bort alla fritidsintressen, men jag har liksom bara försökt komma "ikapp" hela tiden. Och äntligen känns det faktiskt som att jag inte konstant ligger efter längre. Därav min återvändo till bloggen nu! Och jag tänkte faktiskt inte låta bloggen ligga i dvala längre, för jag har saknat den. Nu vill jag komma ikapp här istället! :)
 
Men det var fönstret jag skulle skriva om. Helt plötsligt en dag skulle det sättas på plats då vädret såg ut att vara stabilt. En eftermiddag, efter att byggarna hade gått hem, råkade jag titta ut på terrassen och där stod liksom en massiv byggställning helt plötsligt.

Och en dag senare var vi med fönster. Det gjorde verkligen så otroligt mycket för ljuset där uppe. Man kunde faktiskt börja vistas där uppe också utan att behöva ha på lamporna.

Fönstret blev kanske snäppet mindre än vad jag hade föreställt mig, och jag hade hoppats kunna se någonting annat än himmel. Men här kom nog priset emot. Ju större fönster destu dyrare. Och dessutom var detta nog ändå ganska maxmått med tanke på att vi inte har så högt i tak här på vinden. Fönstret är dock tillräckligt stort för att vara brandutång. Nu minns jag inte minimimåtten på det. Men det var alltså nog kollat :) 

Drömmen hade ju förstås varit att sätta in flera fönster, gärna på båda sidorna, men här kom verkligen budgeten emot. Ett fönster är helt hutlöst dyrt, typ 2000 euro per fönster inklusive installation. Ett till fönster hade inte kostat dubbelt, men nästan, och vi behöver ju faktiskt inte ha så hemskt mycket dagsljus där uppe ändå. Men jag förstår också att det inte är billigt att sätta in fönster så här, vi hade nästan tre pers här i en hel dag + själva fönstret förstås, och förstås har det ju förberetts för fönstret också innan själva insättningen.
 
Vi valde också fönster med inbyggd mörkläggningsfunktion, alltså en typ av gardin som man drar ner som inte alls syns när den är uppfälld. På vintern har vi inte alls använt den, då det känns skönare att vakna på helgerna till lite ljus. Men på sommaren var den verkligen guldvärd, då man drar ner gardinen blir det verkligen kolsvart där uppe!

Vi är ändå riktigt nöjda med vårt fina fönster. Själva "mekanismen" på fönstret känns också verkligen kvalitativ och "mjuk". Man kan också öppna det både i övre och nedre kanten, vilket också känns praktiskt, även om jag då själv råkar vara för kort för att räckas upp då man ska öppna det i den övre kanten ;)

Och så bjuder jag på en utsiktsbild till sist, vilken jag då endast kan njuta av om jag ställer mig på tå! ;)
 
Sara.
 
 
Publicerat i Vindsrenovering
Taggar: Bygga / Bygga in fönster / Bygga ut vinden / Byggare / Fönster / Ikkuna / Loft conversion / Remppa / Remppabloggen / Renovering / Renoveringsblogg / Sätta in fönster / Ullakko / Utsikt / Velux / Vindremppa / Vindsrenovering
#1 / / josefine:

hej!
Ville bara kika in och önska dig en god fortsättning! Hoppas 2017 blir som du önskar :)

#2 / / TIDSTJUVEN:

Smart att installera ett takfönster! :) Ser ut att bli riktigt fint ljusinsläpp.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar