Vindsrenovering: Taket och golvet

Det börjar väl vara på tiden för nästa renoveringsinlägg har jag på känn. Det är många som har frågat om jag inte kan blogga om den, så jag tyckte att det passade bra att titta tillbaka på den nu. I förra renoveringsinlägget skrev jag om valet av väggfärg och hela processen tills väggarna blev släta, vita och fina, och efter detta var det redan dags att sätta upp takpanel och lägga golv. 
 
Panelen är en helt vanlig (?) vit mdf panel. Nu när vi faktiskt också har hunnit bo in lite i övervåningen så kan jag också konstatera att vi är supernöjda med valet. Jag ville inte ha någon synlig trästruktur och jag gillar blankheten i färgen. 
 
Här ovan ser ni väl då skålningen, eller var det nu kallas, som ligger ovan på finnfoamen och sedan mdf:en på det. Och elkablarna lämnar alltså där emellan.
 
Ett stycke färdigt toalett-tak.
 
I förra inlägget lovade jag prata lite mera om valet av golv. Eller kanske snarare icke-valet av golv. Det var nämligen så här: Vi hade kvar ett knippe golv från när lägenheten byggdes och tänkte liksom att vi eventuellt kunde återanvända det. Dessutom är vår trappa (som fanns på plats från början) i samma matchande nyans, så det skulle liksom se bra ut med samma golv på övervåningen, tänkte vi... och tänkte inte så mycket mera på den saken efter det utan beställde helt enkelt "samma golv" från tillverkaren.
 
Fast... samma golv var det ju inte! Som ni kanske ser på bilderna! Visserligen fick vi nog alltså veta direkt när vi beställde att exakt samma golv inte tillverkades längre, men att det finns ett som är väldigt nära och motsvarande. Nå, jag vet ju inte om jag heeeelt håller med om att de är motsvarande. Det till höger, vårt gamla golv är alltså björklaminat, och de till vänster, är snarare en eklaminat. Var och en kan ju då själv bestämma om man tycker att dessa är väldigt lika eller inte :)
 
Fast nu råkade det ju sig ändå så väl att denna "felaktiga leverans" innehöll en golvfärg som jag råkade gillade väldigt mycket. Och idag är jag jätteglad över att golvet där uppe inte har samma färg här nere. Att det inte är helt ton-i-ton i trappskarven gör absolut ingenting. Jag är mycket glad över min magkänsla när jag stod där i dörren och skulle bestämma mig om högen av laminatknippen skulle bäras upp till vinden eller om den skulle lämnas tillbaka. Och idag är jag alltså mer än nöjd med vårt ekgolv. Jag skulle nog benämna det som lätt vitbetsad ek om jag skulle beskriva färgen. I alla fall på min skärm är den aningen gråare i tonen i verkligheten än på de här bilderna. 
 
Efter att ha bott in golvet ett tag kan jag också konstatera att damm smälter in sådär passligt bra också, så att man inte ser varendaste dammkorn direkt! Men det problemet har vi inte heller här nere med golvet, tack och lov! Jag har lite trauma av detta från när vi bodde i Tyskland, med vitt kakel på köksgolvet. Jag fick verkligen dammsuga OCH torka golvet med våt trasa VARJE dag för att det inte skulle se skitigt ut. Jag skojar ej, varje dag!
 
Här på bilden ovan ser ni alltså den ena garderoben med färdigt golv! Fast jag tycker att färgen på bilden inte motsvarar verkligheten alltför bra på denna bild, i alla fall inte på min skärm. De är lite mindre rött och ser ljusare ut i verkligheten.
 
Om jag ägnade ungefär noll minuter på att välja laminat så kan jag ju lugnt konstatera att så inte var fallet för mitt toalettgolv. Ja, för det har ju blivit min toalett :) Först hade jag tänkt mig någonting lite mera "trendigt" som MarrakechDesign. Men efter att Philipp totalsågat alla mina favoriter, (samt efter att jag sett priset) så siktade jag in mig på stora gråa stenplattor istället. Och jag är så galet nöjd med detta golv, att ni vet inte! Varje morgon när jag stiger upp och sätter fötterna på det varma fina golvet så myser jag lite i mig själv. Jag är så nöjd! Jag älskar också mig själv för att jag vägrade pruta på golvvärmen. Den är guldvärd och skulle aldrig byta bort den. Jag önskade faktiskt att vi hade golvvärme i hela huset. Nu har vi bara i köket, tamburet och vessorna.
 
Det ver verkligen en bra idé att jag skriva lite "dagbok" under renoveringen, för nu skulle jag inte alls längre minnas hur jag tänkte och kände då. Man glömmer ju så snabbt. I dessa tider (eller eventuellt några dagar innan) skrev jag så här: 
 
"Jag är också tvungen att dammsuga hela huset varje dag nu, det lägger sig nämligen ett fint vitt damm överallt som förstås syns extra bra på våra svarta läderstolar. Känns bäst att dammsuga lite varje dag så att det nu inte hopar sig allt för mycket. Jag ser grymt mycket fram emot att äntligen få ett ordentligt arbetsrum, men jag ser nästan lika mycket fram emot att slippa byggdammet och att inte kunna ha det riktigt ordentligt städat och plockat här hemma. Högen av tavara i bastun och vardagsrummet börjar så småningom gå mig på nerverna. Och ni förstår inte hur mycket jag faktiskt längtar efter att gå i bastun!!! Alltså klart att vi KUNDE tömma bastun på lådorna och grejerna, men det känns som ett megaprojekt och inte alls som en särskilt trevlig idé... Men det är faktiskt inte så mycket kvar nu, alltså det borde ju faktiskt vara bara kanske 1/4 av hela byggprocessen kvar. Om ens det! Supertaggad! Men det kommer nästan att kännas lite ensamt. Jag har liksom vant mig med ljudet att någon jobbar där på övervåningen och någon alltid är här. Jag märker knappt att folk springer i dörren numera."
 
I nästa renoveringsinlägg så tänkte jag nog berätta om inbyggandet av fönstret och kanske också om walk-in-closet om det rymms med i samma inlägg!
 
Och om ni vill fräscha upp minnet lite om vår vindsrenovering så hittar ni alla inlägg här
 
 Sara.
 
Publicerat i Vindsrenovering
Taggar: Bygga / Bygga ut vinden / Byggare / Eklaminat / Golvvärme / Innertak / Klinkers / Laminat / Loft conversion / Mdf / Panel / Remppa / Remppabloggen / Renovering / Renoveringsblogg / Stenplattor / Takpanel / Ullakko / Vindremppa / Vindsrenovering
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar