Vindsrenovering: ytbehandling, från prickigt till vitt och slätt

Nästa steg i renovering vad ytbehandlingen. För mig var det en riktigt lyxig period i renoveringen eftersom ytbehandlaren oftast kom lite senare än vad byggarna gjorde. Det kändes liksom superlyxigt att få sova till halv 8 tiden när man var van att stiga upp klockan 6! Det spacklades och slipades i flera varv och så småningom förvandlades spackelprickarna till en jämn och fin vägg.
 
Samma måndag som ytbehandlingen började så revs också själva "hålet" upp till nedrevåningen. Det såg alltså ut så här innan. Det var helt stängt innan och man kunde inte titta ner till jackorna och nästan köket. 
 
Vi ville alltså måla alltihopa, inga tapeter. Den vita färgen vi valde är Tikkurilas Paperi. Det kändes verkligen som ett omöjligt projekt att börja välja nyans av vitt så jag körde helt på ytbehandlarens rekommendation över vad som oftast används och vad som passar ihop. Jag är riktigt nöjd med valet eftersom färgen dessutom passar ihop med alla vita lister och skåpsdörrar osv, som alltså är målade på fabrik med den där standarvita färgen som jag nu inte minns vad den hette.
 
Helt plötsligt ser det så mycket ljusare och fräschare på vinden efter att allting blev vitt!
 
Under ytbehandlingsdagarna var det nog vissa dagar då det luktade riktigt illa i hela huset. Jag tror att det var akrylen. Jag gjorde misstaget att tvätta kläder och hänga upp tvätt någon dag, men det var nog bara att tvätta om den maskinen då allt luktade fruktansvärt illa. Jag vädrade i minst 30 minuter varje dag efter att ytbehandlaren åkt hem + att jag förstås stängde alla dörrar vi har för att lukten inte skulle sprida sig. Men som tur var det inte så många dagar och jag övervägde aldrig att emigrera på grund av stanken. Jag hann aldrig heller få någon huvudvärk eller illamående.
 
Här ovan ser ni ett stycke snyggt akrylade ramar till garderobsdörrarna. 
 
Den ena kortsidan ville vi ha i en annan färg och jag hade hela tiden haft siktet inställt på blått. Från början hade jag tänkt mig en ganska starkt mörkblå färg men ju mera jag funderade destu ljusare och gråare blev färgen och slutade men en mycket ljus gråblå färg från Tikkurlia: Sade J490. På bilden ser färgen mycket mera lila ut än i verkligheten. Det var liksom väldigt svårt att få en rättvis färg på den. På Tikkurlias hemsida ser den däremot mera grå ut än vad den är i verkligheten. Hur som helst är jag nöjd med den blåa väggen! 
 
Där mot väggen ser ni också vårt golv, det var inte alls samma färg som vi hade tänkt oss, eller ämnat beställa. Men jag ska berätta mera om det i nästa renoveringsinlägg (eller inlägget som handlar om golvet, vi får se om det rymms med i nästa inlägg). 
 
Sara.
 
Publicerat i Vindsrenovering
Taggar: Akryl / Blått / Blått är flott / Bygga ut vinden / Fondvägg / Hålet / Ljus / Loft conversion / Lukt / Måla / Målarfärg / Paperi / Prickigt / Sade / Slipa / Sovmorgon / Spackla / Stank / Tikkurila / Tikkurilan Sade J490 / Tikkurilan paperi / Trapphus / Ullakko / Vindremppa / Vindsrenovering / Vit färg / Vitt / Ytbehandling / Öppning
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar