Vindsrenovering: isolering

Nu har vi liksom kommit gång "på riktigt med vindsrenoveringen. Jag har en hel massa att berätta, men främst och isolering. Jag vill ändå börja med att berätta att jag egentligen har noll koll när det gäller byggande och renovering, så jag berättar allt från mitt perspektiv så som jag har förstått och hört saker och ting när byggarna berättat. Jag använder säkert ord och termer helt fel också. Vi är inte heller på något sätt involverade i själva renoveringen, utan får bara peka och bestämma :) helt tillräckligt med jobb för oss som, som sagt, inte kan någonting alls om byggande.

Men jag skulle prata om isoleringen, det är alltså finnfoam som syns på bilderna i taket. Jag hade ju förstått att 130m2 är ganska mycket, men jag hade ingen aning om hur mycket plats en sådantdär lass med finnfoam egentligen tar! Det var en stor hög ute på gräsmattan kan jag meddela. 

Mellan finnfoamen kommer någonting som jag tror att heter polyuretan. Blev tvungen att googla. Men det sätter man helt enkelt emellan finnfoamen, så att det håller tätt. Sen kommer ett till lager av finnfoam och så skruvar man fast det hårt. Jag hittade faktiskt en fin liten beskrivning på Finnfoams hemsida ifall någon är jätteintresserad av att lära sig mera (på finska), det är ungefär exakt sådär som de har gjort här hos oss. Detaljbilder på detta både ovanför och nedanför detta avsnitt.
 
Också vårt takfönster har fått sig sin plats, ni ser det på bilden nedanför. Fönstret har fått en ram. Dumt nog råkade jag sätta den mer färdiga bilden till vänster, men ni fattar säkert :)

På bilden här nedanför syns alltså ett nästan helt färdigt lager av finnfoam och ett till lager på gång där till höger i bilden. Det är alltså inte riktigt färdigt ännu med isoleringen, men det är redan betydligt mycket varmare där uppe.

Ventilationen har vi löst så att vi bara kopplar in oss på den befintliga ventilationen i huset, som tur var det möjligt eftersom det annars hade blivit mycket dyrare. Här på bilden nedanför till vänster ser ni ett av rören, i min blivande klädskrubb. Fast jag tror att det här kanske är ett rör in?
 
Ovanför till höger ser ni också hur väggen till "trapphuset" har börjat rivas lite grann. Där var plankorna tar slut ska vi öppna upp så att det blir ett "loft" (eller vad det nu kallas, vi kallar det för aukko). För mera ljus och luftighet! För mig har detta varit en väldigt viktig punkt i planeringen. Att man genast när man kommer in genom vår ytterdörr ska kunna se rakt upp + högt i tak.
 
Här syns lite väggisolering. Det lämnar alltså en pytteliten remsa ut till taket som vi inte använder. Framför den här väggen kommer sedan en rad med garderober för förvaringsutrymme. 
 
Det här var ungefär vad som hade hänt på ungefär en vecka. Det framskrider, fortsättningsvis spännande!
 
Sara.
Publicerat i Vindsrenovering
Taggar: Bygga ut vinden / Finnfoam / Isolering / Loft conversion / Remppa / Remppabloggen / Renovering / Spännande / Ullakko / Vindsrenovering
#1 / / Mia:

Spännande, och tänk vad kul att få mera rum! Önskar att vi också hade en oinredd vind att fixa till... :)

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar