Tyska stjärngossar på besök

I år fick jag uppleva en tradition som är helt ny för mig: nämligen Sternsinger. Runt trettondagen går barn runt i grannskapet, utklädda till de tre vise männen. Barnen sjunger några sånger och ger en välsignelse till huset genom att skriva med vit krita på väggen. Eftersom vårt hus råkar vara vitt fick vi istället ett klistermärke som vi klistrade upp ovanför dörren. Om jag inte uppfattade det hela fel så får barnen sedan godis och/eller pengar. Det är alltså lite som påshäxor hos oss i Finland.
 
Tyvärr kom jag inte ihåg att ta närbild på själva välsingnelse, men bildgooglade och hittade denna och denna bild. Här på bilden ovan, om ni tittar riktigt noga ovanför dörren så syns de svarta klistermärkena från de fyra senaste åren.
 
Sara. 
Publicerat i Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: De tre vise männen / Resa: Tyskland / Sternsinger / Stjärngossar / Tyska traditioner / Tyskland / Välsignelse
#1 / / Mamma :

Det är väl samma tradition som stjärngossarna (tiernapojat) tidigare representerade hos oss. Gick från hus till hus, sjöng och fick en slant, en slant som sedan ofta användes till skolgång. I Vasa, nuvarande Gamla Vasa, var det vanligt. Man gick "stjärna" och kunde så finansiera studier i Trivialskolan.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar