Resteessen in Altenberge

Det brukar ju bli över en hel del mat efter julen, så även detta år. Philipps moster bjöd därmed in oss till "Resteessen", alltså att äta upp alla rester som hade blivit över både från den tyska och den finländska julaftonen. Ytterligare hade hon trollat ihop en hel del läckerheter för oss att avnjuta.

Allt var supergott, men min favorit var nog en gratinerad fetaost med tomater. Mums! Svärmor hade hittat några sprakastickor (tomtebloss) som vi lekte med på gården efter middagen.

Till efterrätt åt vi Herrencreme (alltså ungefär herrkräm på svenska) och jag vill berätta lite om den efterrätten. Det är nämligen så att jag under alla mina år som jag åkt fram och tillbaka till Tyskland aldrig kommit över denna efterrätt tidigare och helt plötsligt har jag nu ätit den hela tre gånger inom loppet av en vecka. Herrencreme består av vaniljkräm och grädde med små chokladbitar och rom. Det är en efterrätt som traditionellt serveras på Münsterländska bröllop och andra festligheter här i regionen. Och det är faktiskt riktigt gott!

Sara.
Publicerat i Jul i Tyskland / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Altenberge / Efterrätt / Familjen / Fetaost / Herrencreme / Matin / Middag / Middagsbjudning / Münsterländsk efterrätt / Resa / Resteessen / Rester / Sprakastickor / Tyskland
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar