Marknad och lunch i Münster

Två gånger i veckan är det marknad på Domkyrkotorget i Münster. Passligt nog råkade det vara marknad denna dag när vi skulle visa Jocke runt i Münster. Tyvärr var vädret inte riktigt muntert i Münster denna dag så vår guidade rundtur i staden blev väl ganska kort, men åtminstone hann vi gå en stund på marknaden och se själva centrum.

Det finns ett ordspråk på tyska om Münster, vilket faktiskt stämmer ganska ofta ;) "Entweder regnet es in Münster, oder es läuten die Glocken. Geschieht beides gleichzeitig, ist Sonntag.". Fritt översatt betyder det ungefär Antingen så regnar det i Münster eller så ringer kyrkklockorna. Om detta sker samtidigt är det söndag. Det vill säga, det lär regna ganska mycket i Münster och i ungefär varje gathörn finns en kyrka. Bara i kärncentrum kommer jag snabbt på åtminstone 6 kyrkor. Och en av dem är alltså den gigantiska Domkyrkan. Här på bilden nedanför till vänster, i bakgrunden skymtar förresten rådhuset.

Bara ett stenkast (en riktigt kort gata) från Domkyrkotorget ligger Prinzipalmarkt, som ni redan säkert känner bra igen från bloggen, och där ligger alltså nästa kyrka: Lambertikirche. Som ni kanske har förstått vid det här laget så älskar jag Prinzipalmarkt. Det är alltid mycket folk unterwegs, och jag älskar det faktum att neonskyltar är förbjudna och alla butiker istället har skyltning med guldbokstäver. Det ger ett så mycket vackrare intryck. På Prinzipalmarkt ligger också rådhuset, där den Westfaliska freden slöts 1648. Även om vi inte gick in i själva Friendesaal, så gjorde vi en liten instickare till rådhuset.

Den lilla rundturen slutade vid Altes Gasthaus Leve. En riktigt typisk Westfalisk restaurang som är en av mina favoriter i Münster. Jocke var väl den ända som faktiskt åt traditionell Westfalisk mat, hjortragout med Spätzle och äppelkompott, medan jag och Philipp höll oss till mera "internationellt känd tysk mat": nämligen schnitzel :) 

Efter vår sena lunch/tidiga middag vinkade vi av Jocke på tågstationen. Det var superroligt att ha en vän på besök i Münster. Det känns alltid lite speciellt att visa någon runt i "sin" stad. Vi hann inte med så mycket, men nästa gång får vi ta lite mera! Och i sommar får jag ju faktiskt visa runt lite fler vänner i Münster igen, och på sommaren är allt förstås så mycket finare. Ser redan framför mig hur vi sitter på en terrass vid sjön och njuter.
 
Sara.
Publicerat i Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Altes Gasthaus Leve / Blommor / Domkyrka / Marknad / Münster / Münster Domplatz / Prinzipalmarkt / Rathaus Münster / Rådhuset i Münster / Schnitzel / Tulpaner / Vänner / Westfalisk mat / Westfaliska freden 1648
#1 / / Anonym:

Hej Sara!
Ett trevligt inlägg, också jag som känner staden ganska bra, fick mig en hel del till livs.

#2 / / Maria:

Mysiga bilder! :)

#3 / / Lili:

Vilka fina bilder! Münster ser ut som en underbar stad.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar