Juldagen (med finländskt julbord i Tyskland!)

Jag hade tänkt vara lite snabbare på att blogga härifrån Tyskland, men programpunkterna avlöser liksom varandra så jag hinner inte sitta vid datorn alls. Men nu har jag i alla fall kommit så långt som till juldagen, dagen då det var min tur att stå i köket och fixa ihop ett finländskt julbord. Jag började med att på eftermiddagen servera sällskapet traditionella julstjärnor och kaffe. Plommonsylten är inte densamma som hemma, så den rinner ut i ugnen, men smaken var precis som den skulle och sällskapet höll sig mätta tills middagen var klar. 

Till middagen var förutom förstås hela familjen också Philipps moster och man bjudna. 

På årets bord fanns mina julbordsfavoriter: gravad och rökt lax, renröra på svartbröd, rödbetssallad, kålrotslåda, laxcheesecake, julskinka, plommon, två olika sillröror, romröra, köttbullar, potatis och grönsallad.
 
Till efterrätt hade jag gjort en cheesecake med spekulatsius, inte så traditionellt men supergott! Spekulatsius är ett traditionellt julkex i Tyskland, lite som pepparkakor är i Finland. 

Efter middagen hade jag och Philipp träff med en kompis inne i Münster. Eftersom vi märkte att ungefär allt i hela stan var stängt hamnade vi på Ipanema där vi traditionsenligt drack varsin Long Island Iced Tea. En riktigt bra dag och bra avslutning på kvällen. 
 
Sara.
Publicerat i Jul i Tyskland / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Cheesecake / Finsk julmat / Finskt julbord i Tyskland / Fira jul / Jul i Tyskland / Jul-gott / Julbord / Julbuffé / Juldagen / Juldukning / Julen 2015 / Julkex / Julmat / Julmiddag / Julskinka / Julstjärnor / Julstök / Jultradition / Julveckan / Lax / Laxcheesecake / Long Island Iced Tea / Plommonsylt / Resa: Tyskland / Spekulatsius / Tyskland
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar