Vindsrenovering: elarbeten och mellanväggar

Nu ligger jag nog lite efter i renoveringsbloggandet. Men jag har som tur under hela renoveringen skrivit ner tankar och feelis och vad som har hänt under veckan så att jag inte glömmer. Här kommer alltså bilder från vecka 4 av renoveringen då det uppstod mellanväggar och elekricitet.

Exakt allt som jag har skrivit ner om renoveringen börjar med denna meningen: "nu börjar jag verkligen se hur det kommer att börja se ut". Men det vär väl så när det blir lite mera färdigt varje dag. Bit för bit faller faller pusslet på plats. Men nu är ju faktiskt mellanväggarna på plats och jag har fått en känsla av hur stort rummet, garderoberna och vessan kommer att bli! Jag har ju faktiskt fått en vägg till min garderob. Helt fantastiskt! Jag har spenderat mååånga, många timmar med att mäta på vilket sätt mina klädstänger och hyllor ska placeras för maximal nytta. På bilden nedanför till vänster ser ni vyn då man tittar in i garderoben från vessan och till höger är bilden innifrån mot vessan. Man går alltså in i min garderob via vessan.
 
I både sidogarderoberna och min garderob har vi redan fått panel i taket. Det var lättast att fixa innertaket där först eftersom det blir så trångt sedan. Takpanelen är alltså en vit mdf panel. I den första offerten hade vi nog valt en träpanel, men eftersom vi blev tvungna att spara i någon ände så sparade vi gärna på panelen. Det känndes vettigt och jag ville ju ändå ha ett helt vitt tak så jag är riktigt nöjd med looken också. Här nedanför ser ni öppningarna till sidogarderoberna.
 
Elen har dragits denna vecka och en morgon fick jag gå omkring med elektrikern och peka ut alla ställen där jag ville ha en kontakt eller en lampa. Det har varit smart att fundera på dessa saker innan, men det hade vi liksom inte alls ägnat en tanke. Men som tur fick jag ju "hjälp att tänka" var det kunde behövas uttag, av lite mer erfarna personer än jag. Det blev alltså ett uttag på varje långsida och två varje kortsida, ett inne i wc och ett inne i garderoben + el till spegelskåpet i vessan förstås. 
 
Jag avstod från att ha ledbelysning i sidogarderoberna. Det är klart att det hade varit snyggt och coolt, men det kostar förstås också mera och dessutom kommer de nog inte att användas så flitigt att det skulle vara någon egentligen vits med det. Jag tänker att man i värsta fall kan installera nån batteridriven lampa eller dyl där ifall det blir för mörkt. Vi lämnade ändå möjligheten att i framtiden installera lampor där inne om det behövs.
 
Lamporna i taket kommer att bli spottar överallt förutom i trappuppgången, där vi tänkte sätta en vanlig lampa. Vi valde spottar i hela taket främst eftersom det är ganska lågt i tak och lamporna annars skulle vara i vägen för familjens lite längre personer, men också eftersom jag tycker att det är så svårt att hitta riktigt snygga lampor som passar in. Vem vet hur länge vi hade levt lamplösa annars. Hehe.
 
Det förbereddes förstås också inför golvvärme och termostat i vessan. Detta var en punkt som jag absolut vägrade att pruta på. Golvvärme is the shit. Golvvärmeansultningen syns ine riktigt på bilden nedan, eftersom den gömmer sig bakom väggen. Här har jag nämligen mest fotograferat vad jag tror är en fuktspärr :) Vessan kommer ju inte direkt att bli "våt" eftersom vi inte har någon dusch eller golvsil där. Men jag antar att det ändå behövs? 
 
För övrigt har det varit full rulle denna vecka, som mest fem killar på plats. Mig stör det absolut inte, jag har vant mig att jobba riktigt bra ändå. Det känns mest tyst och tomt efter att byggarna har åkt hem för dagen. Fast Elmeri gillar inte alls när det springer alltför mycket folk här. Eller egentligen gillar han nog inte att vara instängd med mig i köket och inte får "hjälpa till" när de bygger.
 
Ett stycke kråkbo på bilden nedan :) 
 
Nästa steg är då sedan redan rivning av "öppningen" i taket och ytbehandling! 
 
Sara.
Publicerat i Vindsrenovering
Taggar: Bygga ut vinden / Byggare / Elarbeten / Elektricitet / Elen / Eluttag / Fuktspärr / Garderob / Golvvärme / Klädskrubb / Kontakt / Kråkbo / Lampa / Lamplös / Lampor / Loft conversion / Mdf / Mellanväggar / Renovering / Renoveringsblogg / Skrubb / Spot / Spottar / Takpanel / Ullakko / Vindremppa / Vindsrenovering
#1 / / Ingela:

Åh, kan precis föreställa mig hur fin - och användbar - er vind kommer att bli!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar