Ljuvliga Brändö

Jag bloggade ju om vårt restaurangbesök på Brändö i helgen och efter middagen passade vi på att åka ner till Brändö sund eftersom vi skymtade en vacker solnedgång bakom husen. Och det var ju en himla tur, för vid sjöfartsmuséet fick vi bevittna en riktigt vacker solnedgång. Som ni ser här på den första bilden var vi ju inte de enda heller. Alla stannade och fotade!

Det var inte så många båtar i vattnet ännu, men jag antar att det är många som sjösätter sina båtar först i maj. Jag hörde rykten om att pappa hade satt båten i sjön i veckan så snart får jag också fara ut till villan igen. Det ser jag fram emot. Jag hoppas verkligen att jag ska hinna njuta lite mera av sommaren och havet i år. De senaste åren har varit så hektiska att jag så här i efterhand inte ens vet hur jag klarade av det. 

Förra sommaren jobbade jag alltså heltid med ett sommarjobb vanlig kotorstid + företagsjobb + fotograferingar + skrev på gradun. Jag bodde typ vid datorn, 8 timmar på kontoret och sedan 8 timmar hemma med redigering och företagsjobb. Men i år kommer jag alltså "endast" att jobba med företaget och det känns så himla skönt. Jag kommer ju säkert att vara superbusy ändå eftersom jag har betydligt mera jobb nuföritden, och knappast tar jag väl någon egentlig semester heller. Men jag får ju disponera över min tid nästan som jag vill och har bestämt mig för att hinna njuta av den finska sommaren. Det vill säga att jag faktiskt kan ta ledigt de dagar som det råkar vara varmt och fint. 
 
Jag vet faktiskt inte om jag i bloggen ens ha nämnt att jag i mars tog beslutet att helt på heltid bara jobba med företaget och sluta söka jobb. Jag skrev nämligen under ett kontrakt med en stor kund och då var det liksom spikat att jag inte hade tid med någonting annat än kundjobb från och med nu. Det känns både roligt och skönt och skrämmande och alla känslor på samma gång.

Jag vet inte riktigt hur jag hamnade in på företagande nu igen när jag egentligen skulle prata om hur härligt Brändö sund är. Det var väl via havet och sommaren och de jobbspäckade somrarna. Hur som helst var det trevligt att få njuta av den vackra utsikten på Brändö efter en supergod middag (På Brändö). Vi körde också lite kringelkrokar och omvägar på vägen hem för att utforska lite mera. Jag är egentligen bara bekant med just de främre delarna (alltså mot Metviken) eftersom jag hade en mycket god vän som bodde där i många år. Men områdena mot havet är faktiskt ganska obekanta för mig. Man borde absolut vistas där lite oftare. Det finns ju så många fina hus!

Om jag skulle flytta till Vasa igen så skulle ett hus på Brändö eller Vikinga inte vara helt fel. Jag skulle ju förstås vilja bo i ett hus med egen gård nära havet och då finns det kanske inte så fruktansvärt många alternativ i centrum direkt. 
 
Sara.
Publicerat i Vardag 2016
Taggar: Brändö / Brändö sund / Busy / Båt / Båtar / Entreprenör / Entreprenörskap / Finsk sommar / Företagare / Företaget / Havet / Heltidsföretagare / Jobbat / Präntöön sundi / Sjöfartsmuséet / Sjösättning / Solnedgång / Sommar på kommande / Vasa
Kommentarer (4)

Clara Lidström & Annakarin Nyberg, föreläsning i Vasa

Jag fick verkligen en liten (okej, en stor) energikick denna gråa tisdag ifrån kvällens föreläsning som jag nyss är hemkommen ifrån. Vasabladet anordnade vid Academill en föreläsning tillsammans med bloggaren Clara Lidström (Underbara Clara) och forskaren Annakarin Nyberg. Ämnet var digitalt entreprenörskap!
 
Som entreprenör och bloggare går jag ju verkligen igång på detta ämne, och jag tyckte att föreläsningen var helt fenomenal. Annakarin och Clara hade ett superbra samspel och pratade om för mig otroligt intressanta och relevanta saker. En perfekt balans mellan underhållning och vetenskap. Att jag dessutom har skrivit min egen magisteravhandling inom just entreprenörskap kanske belyser mitt stora intresse för detta ämne ännu mera. Ni kan alltså förstå att jag verkligen var eld och lågor. Föreläsningen på 1,5 timme kändes verkligen som 5 minuter. Jag hade kunnat sitta där och lyssna på dem fast i en hel vecka. Det var så intressant och bra! Här följer bildbomb.
 
 
Sara.
 
Publicerat i Vardag 2016
Taggar: Academill / Annakarin Nyberg / Blogga / Bloggar / Bloggare / Digitalt entreprenörskap / Entreprenör / Entreprenörskap / Evenemang / Event / Forskare / Foto: Event / Föreläsning / Underbara Clara / Åbo Akademi
Kommentarer (2)

Vindsrenovering: elarbeten och mellanväggar

Nu ligger jag nog lite efter i renoveringsbloggandet. Men jag har som tur under hela renoveringen skrivit ner tankar och feelis och vad som har hänt under veckan så att jag inte glömmer. Här kommer alltså bilder från vecka 4 av renoveringen då det uppstod mellanväggar och elekricitet.

Exakt allt som jag har skrivit ner om renoveringen börjar med denna meningen: "nu börjar jag verkligen se hur det kommer att börja se ut". Men det vär väl så när det blir lite mera färdigt varje dag. Bit för bit faller faller pusslet på plats. Men nu är ju faktiskt mellanväggarna på plats och jag har fått en känsla av hur stort rummet, garderoberna och vessan kommer att bli! Jag har ju faktiskt fått en vägg till min garderob. Helt fantastiskt! Jag har spenderat mååånga, många timmar med att mäta på vilket sätt mina klädstänger och hyllor ska placeras för maximal nytta. På bilden nedanför till vänster ser ni vyn då man tittar in i garderoben från vessan och till höger är bilden innifrån mot vessan. Man går alltså in i min garderob via vessan.
 
I både sidogarderoberna och min garderob har vi redan fått panel i taket. Det var lättast att fixa innertaket där först eftersom det blir så trångt sedan. Takpanelen är alltså en vit mdf panel. I den första offerten hade vi nog valt en träpanel, men eftersom vi blev tvungna att spara i någon ände så sparade vi gärna på panelen. Det känndes vettigt och jag ville ju ändå ha ett helt vitt tak så jag är riktigt nöjd med looken också. Här nedanför ser ni öppningarna till sidogarderoberna.
 
Elen har dragits denna vecka och en morgon fick jag gå omkring med elektrikern och peka ut alla ställen där jag ville ha en kontakt eller en lampa. Det har varit smart att fundera på dessa saker innan, men det hade vi liksom inte alls ägnat en tanke. Men som tur fick jag ju "hjälp att tänka" var det kunde behövas uttag, av lite mer erfarna personer än jag. Det blev alltså ett uttag på varje långsida och två varje kortsida, ett inne i wc och ett inne i garderoben + el till spegelskåpet i vessan förstås. 
 
Jag avstod från att ha ledbelysning i sidogarderoberna. Det är klart att det hade varit snyggt och coolt, men det kostar förstås också mera och dessutom kommer de nog inte att användas så flitigt att det skulle vara någon egentligen vits med det. Jag tänker att man i värsta fall kan installera nån batteridriven lampa eller dyl där ifall det blir för mörkt. Vi lämnade ändå möjligheten att i framtiden installera lampor där inne om det behövs.
 
Lamporna i taket kommer att bli spottar överallt förutom i trappuppgången, där vi tänkte sätta en vanlig lampa. Vi valde spottar i hela taket främst eftersom det är ganska lågt i tak och lamporna annars skulle vara i vägen för familjens lite längre personer, men också eftersom jag tycker att det är så svårt att hitta riktigt snygga lampor som passar in. Vem vet hur länge vi hade levt lamplösa annars. Hehe.
 
Det förbereddes förstås också inför golvvärme och termostat i vessan. Detta var en punkt som jag absolut vägrade att pruta på. Golvvärme is the shit. Golvvärmeansultningen syns ine riktigt på bilden nedan, eftersom den gömmer sig bakom väggen. Här har jag nämligen mest fotograferat vad jag tror är en fuktspärr :) Vessan kommer ju inte direkt att bli "våt" eftersom vi inte har någon dusch eller golvsil där. Men jag antar att det ändå behövs? 
 
För övrigt har det varit full rulle denna vecka, som mest fem killar på plats. Mig stör det absolut inte, jag har vant mig att jobba riktigt bra ändå. Det känns mest tyst och tomt efter att byggarna har åkt hem för dagen. Fast Elmeri gillar inte alls när det springer alltför mycket folk här. Eller egentligen gillar han nog inte att vara instängd med mig i köket och inte får "hjälpa till" när de bygger.
 
Ett stycke kråkbo på bilden nedan :) 
 
Nästa steg är då sedan redan rivning av "öppningen" i taket och ytbehandling! 
 
Sara.
Publicerat i Vindsrenovering
Taggar: Bygga ut vinden / Byggare / Elarbeten / Elektricitet / Elen / Eluttag / Fuktspärr / Garderob / Golvvärme / Klädskrubb / Kontakt / Kråkbo / Lampa / Lamplös / Lampor / Loft conversion / Mdf / Mellanväggar / Renovering / Renoveringsblogg / Skrubb / Spot / Spottar / Takpanel / Ullakko / Vindremppa / Vindsrenovering
Kommentarer (1)
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar