Julafton i Tyskland

Här kommer det stora julinlägget. En bildbomb från vår julafton här i Altenberge. Vi började dagen med en hotellfrukost på Lindenhotel. Det var trevligt och gott och en riktigt bra start på dagen. 

Jag hade inte hunnit paketera alla mina julklappar ännu så förmiddagen spenderade jag ännu en bra stund i arbetsrummet bland klappar och papper. 

Svärmor hade som vanligt dukat upp så fint så här följer nu en hel drös bilder på själva dukningen och julstämningen innan gästerna anlände. 

Gästerna, det vill säga mamma + Antti och Philipps moster + man, anlände punktligt klockan 17. 
 
Vi började med att skåla i varsin glögg och sjunga tyska julsånger tillsammans.
 
Därefter följde Bescherung, det vill säga julklappsutdelning. Det är en ganska lång procedur hos oss eftersom alla klappar delas ut en och en och alla tittar på när man öppnar sin klapp. Jag tycker att det är väldigt mysig så, man får i lugn och ro öppna en klapp och tacka för sig och alla hinner se allas klappar.
 
Många fina klappar delades ut, och jag blev själv helt totalt överraskad över allt vad jag fick. På ett positivt sätt! Jag hade ingen aning om vad som låg i paketen, men allt var mitt i prick. Tack!

Sedan blev det dags för själva julmiddagen. En femrätters meny som svärmor och Philipps moster hade lagat. Allt var supergott, som vanligt! Till första förrätt bjöds på en klar nötköttsoppa och till andra förrätt en laxcarpaccio med ruccola. Förrätterna följdes av en skumpa-sorbet.

Till huvudrätt bjöd svärmor på en stek med tillhörande Spätzle, rödkål och rosenkål. Till efterrätt hade Philipps moster gjort en parfait med Spekulatsius. Allt mycket gott!
 
Man kan väl konstatera att det blev ännu en riktigt trevlig och lyckad julafton. Det var nu tredje gången vi firade jul i Tyskland, så nu får jag väl börja kalla det för en tradition? ;)
 
Sara.
Publicerat i Jul i Tyskland / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Fira jul / God jul / Jul i Tyskland / Julafton / Juldekorationer / Juldukning / Juleljus / Julen 2015 / Julfeelis / Julgran / Julklappar / Julmat / Julstämning / Resa: Tyskland / Tysk julmat / Tyska julsånger
#1 / / TIDSTJUVEN:

Så härligt! :D

#2 / / Ingela:

Allt ser underbart ut! Jag skulle kunna flytta in hos dem vilken dag som helst. :)

#3 / / Daniela:

Åh vad häftigt att fira jul i Tyskland! Mysiga bilder också. Hoppas du får ett jättebra 2016 :)

#4 / / Jenni:

Hej och ursäkta för ettotroligt sent svar angående kokosoljan!:) Jag försöker lägga det en gång i veckan, det skall bli riktigt genom blött. Jag har i det 1 timme eller mera och om jag vet att jag inte kommer ha något nästa morgon så sover jag med det, lägger bara upp det i en knut på huvudet och en handduk på kudden. Och ja, det hjälper! Iallafall för mej. Håret blir otroligt mjukt och glansigt av det :) Ha de bra! :)

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar