Dan före dan före...

Nu har våra gäster åkt hem till Finland igen, vilket betyder lite mera lugn tid för mig, vilket också betyder att jag kanske hinner blogga lite mera igen. Vår jul har varit riktigt fin och trevlig, men mera om den när jag kommer så långt i bloggandet. Här följer nämligen en bildbomb från dagen då mamma och Antti anlände till Altenberge, det vill säga två dagar innan julafton. Även mamma och Antti fick börja dagen med en tysk frukost som jag och svärmor hade förberett medan Philipp och svärfar körde iväg till flygfältet.

Efter att mamma och Antti hade installerat sig hos Philipps moster åkte iväg till Schöppingen för att inhandla lite dryck inför julhelgen. I Schöppingen finns Feinbrennerei Sasse, det vill säga ett destilleri med en liten "fabriksbutik" där man faktiskt också får pröva på de olika smakerna. Vi köpte hem några utvalda flaskor och jag valde en som smakade precis som after eight.
 
Efter besöket vid destilleriet åkte vi raka vägen in till Münster för att gå på Weihnachtsmarkt. Vi stannade genast vid det lilla mysiga Kiepenkerl Weihnachtsmarkt där vi drack varsin Glühwein. Jag kan inte riktigt bestämma mig vilken av alla de olika julmarknaderna i Münster jag tycker är bäst, men Kiepenkerl är definitivt i topp. Liten men mysig och fin, dessutom hittade jag ett nytt marknadsstånd där som säljer fina mässingsdekorationer.

Förresten har jag gett mig själv en julklapp, en liten spegellös systemkamera. Hittills har den visat sig vara ett mycket bra komplement, och kanske någonting som man lättare kan släpa med sig överallt istället för min stora Nikon. Det är en Sony a6000, så liten och nätt och tar riktigt bra bilder. Många av bilderna i detta inlägg är tagna med Sonyn. Medan jag redigerade bilderna märkte jag ibland inte ens själv skillnad på bilderna. Jag passade på att skaffa den i Tyskland eftersom den var mycket billigare här. Vi kan kalla det för årets företagsjulklapp från mitt företag till alla sina medarbetare.

Jag älskar Münster speciellt i juletider, det är så fint och mysigt, och trots att det är mycket folk unterwegs har jag aldrig upplevt att man måste armbåga sig fram.

Mamma ville shoppa lite, jag ville gå på Weihnachtsmarkt och svärisarna och Antti ville sätta sig ner och dricka kaffe. Så vi bestämde oss för att dela på oss en stund. Jag hade siktet inställt på Aegidii Weihnachtsmarkt, till mitt favoritstånd som säljer det vackraste julgransdekorationerna. För två år sedan köpte jag mig också några kulor, men till min stora besvikelse hade någon lyckats slänga dem i roskis i något skede av julen. I år gjorde jag ett nytt försök och köpte hem ett vitt Münsterhjärta. Vi får hoppas att jag lyckas få hem det helt och att det inte kommer bort. Julmarknaden vid Aegidii tycker jag nästan bara om eftersom de säljer dessa ljuvliga dekorationer, annars tycker jag inte att den är särskilt mysig eller fin. Därför vandrade vi snabbt vidare till Rathaus Innenhof, vilken jag tycker är betydligt mysigare, de har dessutom många marknadsstånd som säljer riktigt smarriga godsaker, dessutom brukar där finnas en liten koja som säljer saker från Finland. 
 
Mamma och Antti var ganska trötta efter att ha stigit upp tidigt för att hinna med samma tidiga morgonflyg som vi kom med, så vi åkte ganska snabbt hem tillbaka till Altenberge där en smarrig middag väntade oss. Svärmor hade gjort köttrullader och potatismos och till efterrätt pannacotta. 
 
 
Sara.
Publicerat i Jul i Tyskland / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Altenberge / Antti / Destilleri / Feinbrennerei Sasse / Fira jul / Företagsjulklapp / Glühwein / Jul i Tyskland / Juldekorationer / Julen / Julen 2015 / Julfeelis / Julgran / Julgransbollar / Kiepenkerl / Mamma / Middag / Münster / Prinzipalmarkt / Rathausinnenhof / Shopping / Snaps / Sony a6000 / Spegellös systemkamera / Svärisarna / Tysk frukost / Weihnachtsmarkt
#1 / / TIDSTJUVEN:

Vilka underbara bilder! Bilderna från marknaden är verkligen stämningsfulla och härliga. :) Ni verkar ha det så mysigt. Men jag måste fråga - hänger det julgransbollar i taklampan ovanför matbordet och är det i så fall någon typisk tysk tradition att ha det så? Jag har kanske missat om du redan berättat om detta. :)

Svar: Tack ska du ha! :) Vilken bra fråga, jag tror faktiskt inte att jag nämnt den i bloggen någon gång. Men det är nog ingen tysk jultradition, vad jag vet. Svärmor brukar alltid ha en massa dekorationer hängade i lampan, MEN det hänger en massa fler "juligare" dekorationer där nu under juletiden som hon brukar ta ner efter julen. De vill säga de röda bollarna, men jag tror att de flesta andra brukar hänga kvar året om.
Sara

#2 / / TIDSTJUVEN:

Tack för svaret! Det ser fint ut tycker jag. :) Jag skulle mycket bra kunna hänga upp dekorationer i lampan jag också, åtminstone under julen.

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar