Julafton i Tyskland

Här kommer det stora julinlägget. En bildbomb från vår julafton här i Altenberge. Vi började dagen med en hotellfrukost på Lindenhotel. Det var trevligt och gott och en riktigt bra start på dagen. 

Jag hade inte hunnit paketera alla mina julklappar ännu så förmiddagen spenderade jag ännu en bra stund i arbetsrummet bland klappar och papper. 

Svärmor hade som vanligt dukat upp så fint så här följer nu en hel drös bilder på själva dukningen och julstämningen innan gästerna anlände. 

Gästerna, det vill säga mamma + Antti och Philipps moster + man, anlände punktligt klockan 17. 
 
Vi började med att skåla i varsin glögg och sjunga tyska julsånger tillsammans.
 
Därefter följde Bescherung, det vill säga julklappsutdelning. Det är en ganska lång procedur hos oss eftersom alla klappar delas ut en och en och alla tittar på när man öppnar sin klapp. Jag tycker att det är väldigt mysig så, man får i lugn och ro öppna en klapp och tacka för sig och alla hinner se allas klappar.
 
Många fina klappar delades ut, och jag blev själv helt totalt överraskad över allt vad jag fick. På ett positivt sätt! Jag hade ingen aning om vad som låg i paketen, men allt var mitt i prick. Tack!

Sedan blev det dags för själva julmiddagen. En femrätters meny som svärmor och Philipps moster hade lagat. Allt var supergott, som vanligt! Till första förrätt bjöds på en klar nötköttsoppa och till andra förrätt en laxcarpaccio med ruccola. Förrätterna följdes av en skumpa-sorbet.

Till huvudrätt bjöd svärmor på en stek med tillhörande Spätzle, rödkål och rosenkål. Till efterrätt hade Philipps moster gjort en parfait med Spekulatsius. Allt mycket gott!
 
Man kan väl konstatera att det blev ännu en riktigt trevlig och lyckad julafton. Det var nu tredje gången vi firade jul i Tyskland, så nu får jag väl börja kalla det för en tradition? ;)
 
Sara.

Dagen innan julafton

Dagen innan julafton var vi ganska mycket hemma här i Altenberge. Vi åkte och handlade all mat inför julhelgen och förberedde julmaten och tog det lugnt tillsamans. Jag hann knäppa några bilder i svärmors vackra trädgård på förmiddagen. Det är ju så främmande för mig att allt ännu är så grönt fastän det faktiskt är vinter. Hortensiorna blommar nästan och murgrönan är förstås grön. De små rosorna blommar också hela vintern. 

Då vi handlade all julmat, passade vi på att köpa hem lite godsaker från bageriet, min favorit Käsestreuselkuchen samt Quarkinis och Berliner. Det smakade riktigt bra till eftermiddagskaffet!

Jag ville ännu åka in till stan en vända, en sista rundtur på Weihnachtsmarkt för detta år. 

På Rathaus Innenhof hittade vi en massa godsaker, Philipp ville smaka på Heisser Schafskäse im Fladenbrot (varm fetaost i Fladenbrot). Jag smakade också lite och det smakade helt ljuvligt gott! 

Själv var jag ändå mer sugen på något sött och ville smaka på churros med Nutella. Ett bra val, för det var verkligen supermumsiga. Det finns verkligen så mycket gott att pröva på på Weihnachtsmarkt, önskar att jag hade lite mera tid att smaka lite fler sorter ;) 

Efter en bra stunds vandrande på de olika julmarknaderna gick vi tillbaka till Aegidii där vi hade parkerat bilen. Men innan vi åkte tillbaka hem igen ville jag absolut testa på en Lumumba. En varm choklad med rom. Jag tror faktiskt att jag gillade det mera än Glühwein ;) samtidigt ville jag också ta med mig två blåa muggar till mamma. Hon har likadana från tidigare år och ville gärna ha flera. 

Väl hemma i Altenberge njöt vi av en purjo-maletköttssoppa som Philipp faktiskt hade tillrätt. Elmeri var också riktigt tröttis, så han somnade i mammas famn. 

Sara.
Publicerat i Jul i Tyskland / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Altenberge / Churros / Dan före dopparedan / Elmeri / Fira jul / Glühwein / Jul i Tyskland / Juleljus / Julen / Julen 2015 / Julfeelis / Julförberedelser / Julmarknad / Lumumba / Middag / Mums / Münster / Rathausinnenhof / Resa: Tyskland / Snart är det jul / Tyskland / Weihnachtsmarkt
Kommentarer (2)

Dan före dan före...

Nu har våra gäster åkt hem till Finland igen, vilket betyder lite mera lugn tid för mig, vilket också betyder att jag kanske hinner blogga lite mera igen. Vår jul har varit riktigt fin och trevlig, men mera om den när jag kommer så långt i bloggandet. Här följer nämligen en bildbomb från dagen då mamma och Antti anlände till Altenberge, det vill säga två dagar innan julafton. Även mamma och Antti fick börja dagen med en tysk frukost som jag och svärmor hade förberett medan Philipp och svärfar körde iväg till flygfältet.

Efter att mamma och Antti hade installerat sig hos Philipps moster åkte iväg till Schöppingen för att inhandla lite dryck inför julhelgen. I Schöppingen finns Feinbrennerei Sasse, det vill säga ett destilleri med en liten "fabriksbutik" där man faktiskt också får pröva på de olika smakerna. Vi köpte hem några utvalda flaskor och jag valde en som smakade precis som after eight.
 
Efter besöket vid destilleriet åkte vi raka vägen in till Münster för att gå på Weihnachtsmarkt. Vi stannade genast vid det lilla mysiga Kiepenkerl Weihnachtsmarkt där vi drack varsin Glühwein. Jag kan inte riktigt bestämma mig vilken av alla de olika julmarknaderna i Münster jag tycker är bäst, men Kiepenkerl är definitivt i topp. Liten men mysig och fin, dessutom hittade jag ett nytt marknadsstånd där som säljer fina mässingsdekorationer.

Förresten har jag gett mig själv en julklapp, en liten spegellös systemkamera. Hittills har den visat sig vara ett mycket bra komplement, och kanske någonting som man lättare kan släpa med sig överallt istället för min stora Nikon. Det är en Sony a6000, så liten och nätt och tar riktigt bra bilder. Många av bilderna i detta inlägg är tagna med Sonyn. Medan jag redigerade bilderna märkte jag ibland inte ens själv skillnad på bilderna. Jag passade på att skaffa den i Tyskland eftersom den var mycket billigare här. Vi kan kalla det för årets företagsjulklapp från mitt företag till alla sina medarbetare.

Jag älskar Münster speciellt i juletider, det är så fint och mysigt, och trots att det är mycket folk unterwegs har jag aldrig upplevt att man måste armbåga sig fram.

Mamma ville shoppa lite, jag ville gå på Weihnachtsmarkt och svärisarna och Antti ville sätta sig ner och dricka kaffe. Så vi bestämde oss för att dela på oss en stund. Jag hade siktet inställt på Aegidii Weihnachtsmarkt, till mitt favoritstånd som säljer det vackraste julgransdekorationerna. För två år sedan köpte jag mig också några kulor, men till min stora besvikelse hade någon lyckats slänga dem i roskis i något skede av julen. I år gjorde jag ett nytt försök och köpte hem ett vitt Münsterhjärta. Vi får hoppas att jag lyckas få hem det helt och att det inte kommer bort. Julmarknaden vid Aegidii tycker jag nästan bara om eftersom de säljer dessa ljuvliga dekorationer, annars tycker jag inte att den är särskilt mysig eller fin. Därför vandrade vi snabbt vidare till Rathaus Innenhof, vilken jag tycker är betydligt mysigare, de har dessutom många marknadsstånd som säljer riktigt smarriga godsaker, dessutom brukar där finnas en liten koja som säljer saker från Finland. 
 
Mamma och Antti var ganska trötta efter att ha stigit upp tidigt för att hinna med samma tidiga morgonflyg som vi kom med, så vi åkte ganska snabbt hem tillbaka till Altenberge där en smarrig middag väntade oss. Svärmor hade gjort köttrullader och potatismos och till efterrätt pannacotta. 
 
 
Sara.
Publicerat i Jul i Tyskland / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2015/2016
Taggar: Altenberge / Antti / Destilleri / Feinbrennerei Sasse / Fira jul / Företagsjulklapp / Glühwein / Jul i Tyskland / Juldekorationer / Julen / Julen 2015 / Julfeelis / Julgran / Julgransbollar / Kiepenkerl / Mamma / Middag / Münster / Prinzipalmarkt / Rathausinnenhof / Shopping / Snaps / Sony a6000 / Spegellös systemkamera / Svärisarna / Tysk frukost / Weihnachtsmarkt
Kommentarer (2)
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar