Kladdkaka med kokosolja


En kväll förra veckan blev jag och Philipp grymt sugna på någonting sött. Klockan var redan mycket och vi hade ingenting hemma. Inte ens smör. Förra gången jag tog mig an ett "kladdkake-experiment" testade jag med rapsolja, vilket jag absolut inte rekommenderar (smakade vidrigt!). Denna gång bestämde jag mig för att testa göra en version med kokosolja. Och vilken kaka det blev! Den blev precis som en vanlig kladdkaka, men kanske lite godare eftersom den hade en lätt smak av kokos, och jag älskar ju kokos! Därför tänkte jag nu dela med er av mitt kladdkakerecept. 
 
Kladdkaka med kokosfett
 
2 ägg
½ dl kokosolja
2½ dl socker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
 
Sätt ungen på 175 grader, smält kokosoljan i en kastrull, blanda samman de torra ingredienserna (har man inte kakao går det också bra med O'boy, fast då får man ösa på lite mera), rör i ägg och kokosolja. Man får röra ganska länge så att kokosoljan "smälter in" i smeten. Häll smeten i en form och sätt in i ugnen, ca 15 minuter, förstås beroende på ugn. Ät och njut!
 
Jag tycker om att göra allt jag bakar i miniformar så att jag kan frysa ner och tina upp när jag behöver. En vill ju inte äta en hel kladdkaka på en kväll ;) 
 
Sara.
Publicerat i Matlagning och bakning
Taggar: Kaka / Kakao / Kladdkaka / Kladdkaka med kokosfett / Kladdkaka med kokosolja / Kladdkaka utan smör / Kladdkake-experiment / Mini-kladdkaka / Mums / O'boy / Recept / Sugen på sött
#1 / / TIDSTJUVEN:

Det där lät väldigt gott! :D Tack för receptet.
Och visst kan man äta en hel kladdkaka på en kväll också, hehe. ;)

Svar: Alltså jag tycker det var gott! Hoppas det smakar dig också om du testar. Muahaha! Ja men det brukar ju liksom hända ibland ;) haha.
Sara

#2 / / alegni:

En kan men bör kanske inte, hehe.
Det låter gott med kokossmak. Ska nog testa det där någon gång. Hos oss är kladdkaka alltid en stor hit, i synnerhet om kidsen är hemma.

#3 / / Nina:

Mums, kladdkaka. Och med kokossmak låter ju jättegott! Jag brukar "bröa" formen med kokosflingor, men då smakar det ju kokos bara i kanten.
Oj, om man sku baka en ikväll ;)

#4 / / sarah:

Fyhel'**** vad gott det låter. :D Måste pröva!!

#5 / / Sandra:

.. har aldrig tänk på att man kan baka i fler mindre formar. ;) tack för tipset!

#6 / / Lotte:

Oj vad gott det låter! Det måst jag prova i något skede! :)

#7 / / Jessica:

Oj, det där låter riktigt gott med kokosolja. Älskar kokosolja!! Och lite hälsosammare än vanlig kladdkaka. Måste definitivt testa detta nån dag!

#8 / / sara:

Tack för receptet! Har nu provat och det var verkligen jättegott :)

Svar: Vad roligt att höra :)
Sara

#9 / / martina:

detta måste jag ju testa...
jag brukar alltid ha kokos i formen istället för ströbröd... :)

Svar: Ja men kokos är ju så gott tycker jag :)
Sara

#10 / / Malin Karlsson :

Hej, vilket bra tips! En fråga bara, om man redan har ett eget recept som man vill använda och bara vill byta ut smör mot kokosfett, tar man samma mängd då? Alltså om det står 100 gram smör så tar jag 100 gram kokosfett?

Svar: Jag bytte ut 100g smör mot 1dl kokosfett. Är inte säker på hur många gram det är. Tycker hur som helst att det blev bra så 😊 man måst kanske experimentera lite med olika recept.
Sara

#11 / / Jeanette:

Kanonbra recept. Blev dock förvirrad om du menade kokosfett elr olja. Jag använde mig av oljan. Fettet är ju det man gör typ radiokaka av. Jag hade även i 1 dl hasselnötter (malde de i elektriska kaffekvarnen) Tack för receptet!

Svar: Jag menar nog kokosolja, men kanske går det ju bra att använda fett också? Antar jag. Jag vet inte riktigt själv vad som egentligen är skillnaden på dem. Läste att de är samma sak egentligen medan den ena är flytande och andra hård (som is och vatten), men någonstans läste jag också att det är olika tillverkningsprocess. Men jag har inte alls koll :) Hur som helst har jag använt kokosolja i mitt recept. Jag borde kanske ändra inlägget lite för tydlighetens skull :) Smart att sätta i hasselnötter! Låter gott!
Sara

#12 / / Ellinor:

Tyckte det blev väldigt lite! Och att den blev väldigt fast och degig mer än smetig, men får se vad jag tycker om det färdiga resultatet ^^ (bytte ut sockret mot sötning också så det kanske också sabbade lite haha)

#13 / / Milla:

Gjorde denna idag och det blev den godaste kladdkakan som jag någonsin bakat! 😄 Kommer definitivt att fortsätta med det här receptet. Jag använde dock ca 3/4 dl kokosolja istället för 1/2 dl. Tyckte att smeten blev så degig. Men gott blev det!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar