Sara ♥ Starbucks och Münster


Det hann ta så länge som till den näst-näst-sista dagen i Tyskland innan jag lyckades ta mig till Starbucks för att äta min absoluta favorit: Raspberry White Cheesecake. Det är nog lite tur att Starbucks inte finns i Vasa för då skulle cheesecaken inte alls smaka lika ljuvligt som de få gånger jag faktiskt lyckas få njuta av den i Münster ;) 

 
Jag känner mig faktiskt väldigt trygg i Münster. Det är ju egentligen en ganska liten stad (knappa 300 000 invånare) och man ser inte så mycket "konstigheter". Men faktiskt just då vi satt på Starbucks var det någon som stal kassatjejens iPhone genom att en annan person distraherade henne. Vi såg inte hur det hände, men vi hörde hur tjejen pratade med sin kollega om det efteråt och då de ringde polisen. Jag undrar om detta med att känna sig trygg i en stad har att göra med om man har bott där eller ej. Vasa och Münster är ju de enda städer jag har bott i och kanske de enda städerna där jag känner mig riktigt supertrygg i då jag strosar omkring. 
 
 
De sista dagarna i Tyskland var vi faktiskt i Münster nästan varje dag. Jag ville ta ut allt av de sista dagarna ;) Denna dag råkade dessutom vara riktigt vacker, varm och solig. Otroligt skönt att vandra omkring i min favoritstad och njuta av solen. Som en vårdag!
 
Sara.

A day in Amsterdam

 
En torsdag i början av januari satte vi oss i bilen och körde iväg mot Amsterdam. Vi åkte iväg klockan 9 och klockan 11 var vi framme. Att jag inte tidigare har förstått hur nära Amsterdam ligger undgår mitt förstånd. Jag hade liksom tippat på kanske 4 timmar med bil och aldrig riktigt trott på Philipp då han pratat om att det inte är så långt till Amsterdam. Det förvånar mig alltid hur nära det är mellan allt på kontinenten.
 

Vi parkerade bilen i en förort utanför stan. Det råkade sig så lustigt att vi parkerade precis under Amsterdam Business School. Att parkera i Amsterdam är för övrigt svindyrt. Fastän vi var långt utanför stadskärnan hamnade vi att betala 20 euro för en hel dag + metrokort för hela dagen. Vi hoppade alltså på en metro och åkte in till Centraal Station
 
 
Det första vi gjorde var att gå in på turistbyrån, som ligger precis intill stationen. Där vi köpte biljetter till en Hop-on-hop-off-buss. Med bussen fick vi sedan åka runt i centrum hela dagen. 
 

Även om bussen var behändig så blev jag lite besviken på hur lite det berättades. Visst fick vi veta vilka byggnader som susade förbi, men det var liksom allt. Jag hade gärna velat ha lite djupare information och lite mera historia. Eventuellt har jag blivit lite yrkesskadad när det gäller bra guidningar ;)


Vi hade verkligen råkat få det gråaste, kallaste, regingaste vädret man kan tänka sig. Jag hade lika bra kunnat visa er alla bilder i svartvitt och ni hade knappt märkt någon skillnad. Så dystert väder hade vi denna dag!

 
Trots vädret var Amsterdam ändå mycket vackert. Med sina fina, speciella hus. Och Grachterna förstås! Men jag skulle nog också gärna vilja besöka staden på våren eller sommaren. Jag kan bara tänka mig att det är ungefär tusen gånger vackrare då det grönskar i staden.

 
Här hoppade vi av bussen vid Anne Frank Huis. Först hade vi tänkt besöka huset, men efter att ha sett den långa kön, inträdespriset och det faktum att man inte ens fick fotografera där ;) beslöt vi oss för att vandra vidare. Själva huset utifrån ser inte heller alls så fint ut. Det har en toppmodern fasad som inte alls tilltalar mig. Säkert är det superintressant och fint där inne, men det besöket får vi göra en annan gång. 
 

Alla andra hus runtomkring Anne Frank Huis är så mycket finare. Dessa två bilder ovan och nedan är precis på andra sidan "gatan" (=Grachten) från Anne Frank.
 

Medan vi vandrar vidare börjar det regna och vi söker oss in till första bästa café, med troligtvis den sämsta servicen i hela Amsterdam. Vi hade egentligen velat beställa någonting smått att äta, men eftersom vi aldrig fick chansen att välja mellan någonting annat än kaffe eller te så fick det vara. 

 
Jag ville mycket gärna besöka Madame Tussaud's. Visserligen svindyrt, men ändå väldigt trevligt och underhållande. Och eftersom jag aldrig har varit i London och fått besöka det där, såg jag nu min chans! Jag tog bland annat en kaffe med Clooney och petade på Beckhams magmuskler. Inte alls illa! ;)
 

En mycket fin usikt över de Dam och Damrak hade man också från Madame Tussaud's.
 

Förstås regnade det inte medan vi var inne på museet, men så fort vi gick ut genom dörren igen så började det igen. Inget paraply hade vi förstås tagit med oss. 


Vi började bli både våta och hungriga och pausade på första bästa Pommes Frites-ställe. Holländska franskisar är ju nämligen de bästa franskisarna som excisterar.


Eftersom regnet inte ville ge med sig hoppade vi på bussen igen. Rutorna inne i bussen var helt igen-immade till en början, så det var lite utmanande att försöka fotografera genom rutan. 

 
Denna gång åkte vi lite längre och hoppade av någonstans i närheten av Magere Brug, den smala bron, som inte var så smal längre. Någong gång i tiden har det varit så pass smal att bara en person åt gången kunde gå över.


Eftersom det nu faktiskt inte längre regnade bestämde vi oss för att gå till Rijksmuseum från Magere Brug. På kartan såg det ut vara en lång väg, men sist och slutligen var det bara trevligt att vandra längs Amsterdams gator. 


Vi hann inte gå in på Rijksmuseum denna gång, men gick omkring i parken (Museumplein) en liten stund. Molnen började dock se ganska oroväckande ut och vi började bli lite trötta. Det är helt otroligt hur snabbt en dag går, fastän man inte gör så mycket. 

 
Så vi tog bussen tillbaka till Centraal Station och satte oss på metron tillbaka till förorten. Bilresan tillbaka tog kanske lite längre på grund av trafiken, men jag tror ändå inte att det tog längre än två och en halv timme att köra hem till Altenberge igen. 
 
En mycket trevlig dag i Amsterdam hade vi, och jag vill absolut åka dit igen nästa gång vi befinner oss i Tyskland. Då vill jag också åka med Hop-on-Hop-off-båten, gå på lite fler museer och kanske hinna shoppa lite också :) 
 
Sara.
 
Publicerat i Resa / Resa: Amsterdam 2014 / Resa: Tyskland / Resa: Tyskland 2013/2014
Taggar: Amsterdam / Anne Frank Huis / Blåsigt / Båtar / Centraal Station / Damrak / Dutch fries / Förort / Gracht / Holland / Hop-on-hop-off / I amsterdam / Madame Tussaud's / Magere Brug / Pommes Frites / Regn / Resa / Rijksmuseum / Turister / Utsikt / Vackert / Väder / de Dam
Kommentarer (2)

En gul vardag


Idag har jag äntligen blivit klar med min bokföring, vilket betyder att jag nu äntligen har mera tid för bloggen och resebilderna igen. Vårt hem badade i ett härligt ljus idag, så jag passade på att knäppa några snabba vardagsbilder med telefonen. Lite gula detaljer ;) Bland annat syns våra nya underbara påslakan från H&M Home och den gula lilla skyddsängeln som jag pratade om tidigare. Och mina bilder i gårdagens Vasablad!
 

Så mycket annat hade jag väl inte på hjärtat ikväll. Philipp är hemma denna vecka, så vi sitter just nu på soffan tillsammans och tittar på den tyska versionen av The Bachelor. Underhållning på hög nivå ;)
 
Vad gör ni ikväll? 
 
Sara.
Publicerat i Vardag 2014
Taggar: Elmeri / Gula bloggen / Gult / H&M HOME / Karperöfjärden / Mobilbilder / Philipp / Påslakan / Skyddsängel / Vardagen / Vasabladet / iPad
Kommentarer (1)
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar