Det snöar!!

Äntligen, ja kan inte tro mina ögon, det snöar faktiskt, och det ligger tillochmed kvar ett tunt täcke av snö på gräsmattan.
Jag är lycklig, eftersom jag äntligen får visa P hur det ska se ut här i Finland på vintern. Även om han var här förra vintern också fick han ju inte se någon snö alls då. Men nu äntligen får jag visa honom en riktig vinter, hoppas jag!
Skulle det inte vara trevligt om snön skulle ligga kvar till det nya året iallfall?

Det är över nu..

Jo nu är ju allt julstök nästan över, och idag är väl sista dagen det bjuds på julmat. Eller det får man kanske hoppas! Även om jag gillar vår julmat så är det ju inte särsklit trevlig att äta det mer än 2 dagar i rad.
Jag är snart påväg till min käre Far på för att stoppa i mig lite mer julmat, sedan är det dags att hämta P på tåget. Han har flugit till Finland idag. Det ska bli skönt att se honom igen, även om det inte var många dagar sedan jag själv åkte hit.
Han hade tydligen suttit på flyget tillsammans med bandet Negative. Jag blev rätt så imponerad, även om jag inte kan komma på någon fler låt än en av bandet. Men är det ju ändå alltid lite speciellt då man ser "kändisar" ;) Dessutom hade P tillochmed delat taxi tillsammans med dem in till stan efteråt. Så trevliga killar måste de ju vara! Eller hur?

Julstäming - det är som det ska vara!

Jag trodde faktiskt inte att julstämning skulle infinna sig hos mig idag. Men jag tror faktiskt den lilla känslan i maggropen säger mig att det är julafton idag. Det känns bra!
Även om det inte finns snö och även om inte P är här, känns det ändå precis som det brukar, alltså helt rätt.
Snart skall vi åka iväg till min moster där vi alltid brukar fila jul. Dvs även i år än vi traditionsenliga.

Nu sitter jag här och tittar på Kalle Anka, har dock aldri bloggat på samma gång som jag tittat på Kalle, men detta råkar vara den enda stunden som jag överhuvudtaget har möjlighet.
Dessutom är Kalle anka faktiskt en ny tradition för mig sedan några år tillbaka. De flesta tycker säkert det är konstigt, men vi har alltid hälsat på finskspråkiga släktingar i alla mina jular som barn, och där tittas det inte på Kalle Anka kl 16.
Det som däremot är en viktigare tradition för mig är att se då julfriden utlyses i Åbo klockan 12 på julafton.
Så jag villa passa på att önska alla en riktigt god och fridfull jul!

image61

I mina nya Kalla Anka tradition ingår att sitta bredvid granen och dricka lite glögg, så jag tänkte passa på att visa en liten bild av hur vår gran ser ut. Måste dock kommentera att den ser bättre ut i verkligheten ;)
God jul på er!

Skomani?

Vet ni vad? Skorna som jag tjatat om befinner sig äntligen i min ägo!
Jag är alltså nu en lycklig ägare till ett par Luhta skor köpta på flygfältet i Helsingfors för endast 50 euro.
Lycklig ägare - det kan ju diskuteras, eftersom en söm i skorna gick upp efter de första 5 minuterna jag gått omkring med dem idag. Det är ändå inget stort fel, dvs jag skall nog inte skicka tillbaks dem, men till skomakaren måste de innan jag kan använda dem igen. Det är väl ändå ingen panik eftersom ingen snö verkar vara påväg, och det är ju vinterskor som jag har köpt.
Bilden är kanske inte den fördelaktigaste men såhär ser iallfall de omtalade skorna ut:Idag på stan var jag egentligen på jakt efter lite "somrigare" skor, eftersom mina älsklings skor gått totalt sönder nu, det går inte ens att reparera dem längre, jag var/är på jakt efter ett par lite lättare skor i samma stil. Utan någon större framgång på den fronten kom jag över dessa (se nedan) skor på Aleksi 13. Typiskt nog var de i prinicip de enda skorna i hela affären som inte var på rea. Dvs jag fick betala 79,90 euro för dem. Men jag ångrar mig inte ens en sekund, jag är alltså mycket nöjd med mitt köp!
Jag är tydligen inte särsklit bra på att fota skor, eftersom dessa foton inte heller ger en särsklit fördelaktig bild av dem Fina är de iallfall,:Det "värsta" är att jag råkade gå förbi ett par stövlar på Aleksi 13 som jag jättegärna också skulle se i min garderob. Jag skall julklappshandla med mamma imorgon, så vi kanske kan råka gå förbi där av en händelse, stövlarna är dessutom på 40% rea, det ni! ;) Jag hoppa bara att de i storlek 38 finns kvar!

Ytteligare en sak jag ville kommentera var att det ju har kommit många nya butiker till Vasa. Hela nedre torget ser ju helt annordlunda ut innuti det utvidgade HS-Center. Vasa håller på att utvecklas till en riktigt bra shoppingstad. Eller bra och bra... man kanske borde säga - bra för att vara en stad med ca 60 000 invånare. Det finns flera butiker som jag fortfarande saknar, t.ex. Zara och Mango. Jag tror dessutom de skulle vara mycket uppskattade här! Men man kan ju inte få allt! Och de kommer nog att komma med tiden har jag på känn.

Är jag i Finland nu?

Har nyss landat i Helsingfors, flygresan gick bra trots en liten försening. Mig gjorde det ändå ingenting eftersom jag blir tvungen att sitta här på flygfältet och vänta i 3 timmar.
Att komma till Finland känns lite konstigt, främst pga detta:

image55

image56

Om det inte vore för Finnairplanen på den övre bilden skulle jag nog lätt förväxla dem med varandra. Speciellt nu i juletid. Det kanske inte framgår så tydligt från bilderna, men det fanns faktiskt SNÖ i Tyskland imorsse!
Och vad väntar mig i Helsingfors, jo ingen snö!
Den undre bilden är tagen precis utanför min gate i Düsseldorf  ca kl. 11 idag, och den övre tog jag nyss här i Helsingfors. Det är inte ofta man får säga att man åkt från ett kallt Tyskland (-4) till ett varmt Finland (+5). Är det inte konstigt?
Är det att försöka ljuga allt för mycket för mig själv om jag låtsas som om att det finns snö i Vasa då jag landar där senare ikväll? Ännu kan jag ju hoppas ;)

Design

Jag håller på att ändra om lite här på min blogg,
har försökt få nån ordning på färger och stil men det går inte alltid så bra.
Har iallfall fått nog för idag, det får va såhär nu tills jag orkar igen.
Jag bode ju ha mycket tid nu då det är jullov får vi hoppas. :)

Ja ska nog blogga lite imorgon på flygfältet. Först skall jag ändå spana in skorna jag såg där för en månad sedan, hoppas dom är kvar, för då ska jag slå till!
Nu bör jag nog gå och lägga mig eftersom det blir tidig morgon pga flyget.
Gonatt!

Samsonite

Allt packande idag har gjort mig otroligt trött på min gamla resväska, även om den är väldigt stor, är den väldigt opaktiskt, ful och tung.
Jag suktar verkligen efter något i denhär stilen från Samsonite:

image53

Den kostar tyvärr skjortan, dvs den kommer nog inte befinna sig i mina händer på ett tag ännu.
Man kan ju alltid hoppas på tomten? Eller kan man det? Nej då skulle det nog bara bli en present för min del. Eller en halv kanske. Jag får fortsätta drömma.

Bokdilemma

Jo det är ju såhär, i början av vinterterminen blev vi rekommenderade att köpa Biologiboken i engelsk version av författaren Campbell. MEN jag börjar nästan tvivla på mitt beslut nu eftersom den är just det, på engelska. Okej det är faktiskt lättare för mig att läsa och förstå en engelsk text än en tysk.
Men
sen då det kommer till tenter, då blir ja ju troligtvis ändå tvungen att skriva allt på tyska, alltså vore det då inte bättre att jag lär mig allt på tyska från början?
Jag har därför börjat spekulera i att köpa boken Biologie av författaren Purves. Detta vore annars inget problem om inte boken kostade 100 euro!! Och jag vet inte om jag är beredd att betala så pass mycket då ja en gång har materialet på engelska. redan Dilemma!
Jag har spanat in boken på ebay också, men den kostar precis lika mycket där, och verkar vara mycket eftertraktad. Den senaste bok jag såg såld gick på nästan 90 euro. Dvs ingen störra skillnad och då kommer ju postavgiften till, och det är ingen liten bok vi talar om. Den väger säkert 5 kg!

image52

Köpa eller inte köpa? Det är frågan.


Finland here I come!

Imorgon åker jag till Finland, och där skall jag stanna hela julen.
Det skall bli väldigt mysigt att åka hem och fira jul efter våra traditioner, äta massvis med god mat och bara njuta.
Tyvärr har det kommit till min kännedom att det är varmare i Finland än här i Münster, vilket har gjort mig rätt så besivken, jag ville ju ha en vit jul iår! Men tyvärr ser det inte så bra ut på den fronten. Men än kan man hoppas! :)

image51

November 2007 - förra gången jag hälsade på hemma såg det ut såhär på vår gård.
Tomten, jag önskar mig en vit jul iår!


Wii-värk

Vi har länge funderat på att köpa en Nintendo Wii tillsammans i julklapp. Eftersom ingen av oss någonsin testat att spela en så bestämde vi oss för att hyra en från vårt videotek över helgen. Kostar bara 5 euro per dag + 2 euro per dag per spel. Dvs helt okej om man frågar mig.
Igår kväll bjöd vi in några vänner, föra att spela wii ända in i natten. Vilket ju förstås resulterade i enorm träningsvärk i min tennis, golf, baseball boxing och bowling arm. Men roligt hade vi i alla fall! Annat kan man inte säga.
Vi är fortfarnde inte säkra på om vi verkligen ska köpa en eller inte. Vi skall nog fortfarande undersöka några saker angående wiin, t.ex. vad det finns för spel som vi överhuvudtaget är intresserade av. Men jag tror ändå det lutar mot att en Wii kommer att dimpa ner i vår postlåda någongång efter jullovet.
Nu skall jag njuta av resten av denna mycket kalla helg (0 grader just nu), och kanske försöka få bort min wii-värk med lite mer träning!


Överlycklig

Jag är barnsligt överförtjust idag, jag har nämligen hittat mig ett par nya skor, och inte vilka skor som helst utan ett par stövlar som passar mig. Min fot är inte så fördelaktig vid skoköp, har nämligen en rätt så bred fot och vad. Detta brukar skapa stora problem i skobutiken, och det hela brukar sluta med en besviken Sara som går tomhänt ut ur skobutiken. Men denna gång hade jag tur, jag hittade ett par stövlar som passar min for, stövlarna var dessutom INTE heller dyra. Endast 40 euro! Jag tycker detta är rena kapet. Därför är jag överlycklig idag! Med risk för att låta väldigt materialistisk ;)


Legal downloads?

Hej på er,
Idag har jag (kanske?) pysslat med lite olagligheter, jag har nämligen ägnat mig åt lite nerladdning.
Och undrar nu något, jag fick nämligen otroligt stor lust att lyssna på några gamla skivor som ligger i skåpet hemma i Finland. Är jag olaglig då jag laddat ner dem nu här i tyskland fastän jag t.om. äger skivorna men inte råkar ha dem här med mig. Mitt sunda förnuft, och vad jag vet om nerladdningslagar säger mej att det jag laddat ner nu är helt okej, eftersom jag ju äger materialet egentligen, men jag är faktiskt inte säker. Någon som har svar?
En annan sak som jag länge länge funderat över är om det är lagligt att ladda ner tv-program och serier. Hela hösten har jag nämligen följt med Idol 2007 i sverige genom att ladda ner alla program dagen efter.
Jag undrar verkligen om jag gjort något olagligt iochmed detta, jag kan ju omöjligt se asvnitten någon annanstans, hemma i Finland har jag ju tv4. Sen är jag också rätt nyfiken på tv-serier som för tillfället rullar i USA men kommer att komma hit om ca 2 år. Här säger min instinkt att detta faktiskt är olaglit, men vadå, måste jag vänta 2 år för att få se min favortiserie på tv? Dessutom då jag bor i tyskland kan jag ju inte ens se den på mitt eget språk. Eftersom allt här är DUBBAT. Min gissning är att jag bodre beställa tv-serien från USA då den kommer ut där och betala för den, för att vara helt på den lagliga sidan. Men jag betalar ju tv-lincens här i Tyskland (tänka sig, vi är studenter men vi betalar faktiskt vår licens) borde jag inte då ha rätt att åtminståde ladda ner tv-serier på engelska som har varit i tv i Tyskland, teoretiskt liksom?
Som man kanske förstår av mitt inlägg är jag för nerladdning av musik och Filmer. Artister tjänar nog MER än väl på konserter, DESSUTOM köper jag skivor av de band jag verkligen gillar.
Filmer hyr vi gärna på videobutiken nere på hörnet, vi har nämligen en flatrate 15 euro per månad och får då hyra precis så många filmer vi orkar. Det tycker jag är ett mycket bra pris. Skulle detta ens finns hemma i Finland slår jag vad om att priset skulle vara MINST fördubblat. En film kostar väl 5 euro bara per dag på Makuuni om jag inte minns fel?

Sara är trött idag!

Man skulle ju tycka att man är pigg efter helgen, men de känns bara tyngre idag än igår. Det finns ännu mycket att göra på universitetet innan jag får något jullov.
Jag flyger ju inte hem förrän den 20.12. 10 dagar måste jag alltså ännu stå ut innan jag får vila. Jag har faktiskt blivit lovad ett ganska stressfritt jullov. Så det är ju iallfall att se fram emot.

Även jag har dock STORT dilemma med hur jag skall göra med mitt bagage. Det första och absolut största problemet är att jag kommer att flyga hem med RYANAIR. Jag kan inte riktigt själv förstå hur jag gick med på den otroligt dumma idén att åka till Finland med Finnair och hem till Tyskland med Ryanair. SPECIELLT efter julafton. Jag har ju faktiskt bara önskat mig lätta paket, men om jag känner min släkt rätt kommer mina paket vara allt annat än lätta!

Jag har en känsla av att biljettprisdifferensen kommer att ligga på ungefär samma nivå som jag kommer att betala för all bagageövervikt! Jag borde alltså ha bokat Finnair tur-retur från början. Finnair har alltid varit så snälla mot mig i den frågan, jag har t.ex. hafft bagage på 28 kg som jag sluppit igenom med utan ett ord! Helt otroligt!
Men nu eftersom Ryanair bara tillåter 15 kg per resenär, och då gäller INTE 30kg/2 personer. Nej, dom är MYCKET noga med detta. Men åker man med billigflyge så får man väl räkna med att en massa extra kostnader. Suck.

Ikea

Än en gång tog vi oss till Ikea i Kamen, och än en gång fick vi med oss massivis med annat än vad vi egentligen hade tänkt ha. På vår inköpslista fanns tavlor, dekorationer och en och annan julklapp.
Dessa två bilder fick då följa med oss hem:

image47

Jag tycker dom är rätt lustiga och söta.
Men jag kan inte bestämma mig var jag ska hänga upp dem, eller om jag bara ska hänga upp ena, eller båda!
Egentligen borde jag inte ha så stora problem att hitta en plats eftersom vi äger endast 2 tavlor än så länge!!! Dvs. mycket utrymme finns, men problemet är VAR?
Vi hade egentligen spanat in några tavlor på weihnachtsmarkt förra helgen, och om jag förstod rätt var de målade av rörelsebehindrade personer. Jag hittade en favorit bland de tavlor vi tittade på, och som jag mycket väl kunde hitta en plats på väggen för, MEN för fattiga studerande som oss är ju tavelshopping på annan nivå än Ikea inte särskilt lyckat. Tyvärr.

Städa, städa varje fredag..

Idag har jag helt kallt tagit ledigt från mina föreläsningar, jag hade ingen lust att stiga upp i före soluppgången, morgontrött som jag är! Så det fick bli sovmorgon.
Efter lite relaxing vid datorn blir det nog att ta itu med lite städning här hemma, det skulle kännas bra att få allt överstökat nu före helgen, så får man ta det lungt sedan.
Egentligen har jag hört tips om att torsdagen skulle vara den bästa städ-dagen, eftersom man då får hela helgen för sig själv i lugn och ro, utan städ-stress! Jag kanske borde pröva på det någon gång.

För tillfället sitter jag och blickar ut över gatan och det ser ut att blåsa VÄLDIGT hårt! Ser nästan ut som träden snart går av. Men jag läser 12,5 grader på termometern, helt ofattbart för mej att ha det så varmt i december. Kommer väl knappast att få se någon snö i Münster den närmsta tiden! Vilket jag ju i och för sig tycker är rätt så skönt.
Även om jag inte gillar snö och kallt särskilt mycket, hopppas jag ändå på minusgrader och snö hemma i Finland över Julen då jag ska åka hem till Familjen! Snö hör ju liksom julen till! Och förra året såg vi ju inte skymten av någon snö under julen.
Jag hoppas iallafall på en vit jul!

1 december

Jag är tillbaka i Tyskland och vardagen rullar på.
Jag har försökt skapa julstämning genom att bygga pepparkakshus och bakat pepparkakor denna helg. Det blev lite si och så med pepparkakorna eftersom jag inte hittade den "rätta" sirapen, men det får duga ändå. Jag är ändå inte så förtjust i att äta dem, det är bakandet som gör stämningen!
Julpyntet är redan utställt och uthängt, och första luckan i adventskalendern är redan öppnad.
Nu är det bara att invänta julen.
För att ytterliga höja lillajulsstämningen var jag och P Weihnachtsmarkt idag, det var min första gång! Mysigt som bara denn! Julmarknad som det kanske heter på svenska skall defenitivt bli en ny lillajulstradition för mig.Pepparkakshuset, pepparkakorna, och Weihnachtsmarkt i Münster